Rick van Dijk probeert zijn directe tegenstander van de bal af te houden (Foto: Johanna Wever).

'Ideale schoonzoon' voetbalt zich in de basis bij winnend SJC
Laatste update: 9 november 2017 om 12:03

NOORDWIJK - Rick van Dijk oogt rustig en misschien wel een tikje timide als je hem rond het voetbalveld spreekt.

Je zal de middenvelder van SJC niet zo snel gek zien doen. Er komt geen onvertogen woord bij de blonde Lisser vandaan als het even iets minder gaat. En zelfs als hij z'n plaats niet zeker is in de basisopstelling van de Noordwijkers, dan doet Van Dijk rustig wat er van hem gevraagd wordt.

Maar de voetballer die z'n eigen niveau de afgelopen jaren gestaag heeft zien groeien van de Derde Klasse naar de Hoofdklasse (via de zondagtak van FC Lisse naar SJC), krijgt het bij elke trainer voor elkaar zich langzaam in diens keurkorps te vechten. De ideale schoonzoon voor trainer Sjaak Polak. "Aan het begin van dit seizoen had ik het lastig en speelde ik niet zo vaak.

Ik kreeg een aantal invalbeurten en tijdens de minuten die ik kreeg, ging het goed. Daarna heb ik een gesprek gehad met Sjaak", legt de middenvelder uit. "Ik kreeg nog meer invalbeurten en nu kan ik het al een wedstrijd of vijf laten zien vanaf de basis. Ook vanaf één en dezelfde plek. Dat is prettig. Vorig jaar werd ik nog wel eens op meerdere posities gebruikt; als linksbuiten, in de spits of op het middenveld."


Ook uit tegen SDO begon SJC met Van Dijk in de basis, maar was de veldbezetting wel wat anders dan in de weken daarvoor. Juriaan van Duyn verhuisde noodgedwongen naar de rechtsbackpositie voor de geblesseerde Marvin Sloos. Daardoor kreeg David Verweij zijn vertrouwde plekje terug in de verdediging en werd Tom Broekhuizen als verdedigende middenvelder geposteerd. Raymond van Heijningen nam op het middenveld weer de positie in van een dynamische middenvelder.


Uiteindelijk bleek dit strijdplan geen succes. In de eerste twintig minuten had SJC totaal geen controle over de wedstrijd en stond het na een kwartier spelen al op een 2-0 achterstand. Toen Van Heijningen en Broekhuizen op het middenveld met elkaar van positie wisselden was de balans weer terug in het elftal. "Toen stonden we al wel met 2-0 achter, maar niemand schoot in de stress. Aan de hand van de veelscorende Tom Duindam kwam SJC nog voor rust op gelijk hoogte Eigenlijk hebben we twee keer een gaatje weten te vinden bij SDO in de hele eerste helft, maar staan we wel 2-2. Lekker effectief." Een kleine tien minuten voor tijd kwam SJC op 2-3 via een eigen goal om uiteindelijk via Stef van der Zalm in de slotfase op 2-4 te komen.