Margriet van Kampenhout en Jiska Stad-Ogier: "We zijn gewone mensen en bijten niet, dus maak gewoon een praatje!" (Foto: Esther Luijk).

Ervaar hoe het is om een beperking te hebben
Laatste update: 6 oktober 2017 om 11:57

LEIDEN - Mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met het leven van een lichamelijk gehandicapte.

Dat is de bedoeling van het evenement 'Verover de stad: Waag een Uitdaging'. Bezoekers kunnen onder andere rijden in een rolstoel, een boodschap doen met een zichtbeperkende bril op, het gebarenspel spelen met gehoordempers op, een gepensioneerde blindengeleidehond aaien en onder het genot van een drankje bij De Waag kennis maken met een onbekende.

Van 2 tot 7 oktober is het de landelijke Week van de Toegankelijkheid, een week waaraan in het hele land veel aandacht wordt besteed. Zilverweb Community vond dat er naast serieuze acties, ook gefeest mocht worden. De leden van de community willen daarom voorbijgangers op 6 oktober uitnodigen een kijkje te nemen in hun wereld, de wereld van mensen met een beperking. Margriet van Kampenhout en Jiska Stad-Ogier, twee van de organisatoren, vinden het belangrijk om te laten zien dat ook zij onderdeel zijn van de samenleving. Margriet: "We kunnen wel klagen dat er niet genoeg aan mensen met een handicap gedacht wordt, maar dat is niet wat we willen. We willen juist het initiatief nemen. In plaats van te vragen of we met de samenleving mee mogen doen, nodigen wij mensen uit om met ons mee te doen."


Houding
Margriet en Jiska merken in het dagelijks leven dat er nog steeds mensen zijn die het moeilijk vinden met hen te praten. "Ze weten zich niet goed een houding te geven", vertelt Jiska. "Ze weten niet of ze nu juist wel of niet naar je handicap moeten vragen. We hopen door ze uit te nodigen om een drankje met ons te doen, we kunnen kijken naar wat ons bindt, in plaats van wat ons onderscheidt. Misschien kunnen we het behoedzame een beetje weghalen, zodat ze zich in de toekomst minder ongemakkelijk voelen."


Waag een uitdaging is volgens Margriet niet belerend bedoeld, maar juist een speelse en ludieke actie. "We hopen dat ontmoetingen gaan plaatsvinden die anders niet zo gauw voorkomen. Als de voorbijgangers iets leren van de ontmoetingen, is dat mooi meegenomen, maar daar is dit evenement niet op bedacht. We willen hen en onszelf vooral gewoon een leuke middag bezorgen met elkaar."


Voor iedereen die het moeilijk vinden met een gehandicapte te praten, omdat ze niet goed weten wat te zeggen, heeft Jiska nog wel een tip: "Wees gewoon jezelf, vraag naar wat je wilt weten. Ga geen dingen zelf invullen voor de ander. We zijn gewone mensen en bijten niet, dus maak gewoon een praatje!"

Verover de stad: Waag een uitdaging vindt plaats in en om Brasserie De Waag op 6 oktober tussen 15.30 en 18.00 uur.