De behoefte van de mens om zich te versieren bestaat overal in de wereld en is al zo oud als de mens zelf (Foto: pr).

Een ode aan de sieradenmakers
Laatste update: 6 oktober 2017 om 12:19

LEIDEN - Met de komende wintertentoonstelling 'Sieraden, makers & dragers' presenteert Museum Volkenkunde de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit. Bijna 1000 sieraden uit de museumverzameling, aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering.

Behalve 'hoe mensen zich wereldwijd versieren', zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en de bijzondere verhalen van dragers.

De behoefte van de mens om zich te versieren bestaat overal in de wereld en is al zo oud als de mens zelf. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook glas, goud, zilver en niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. Sieraden maken mensen mooier en hebben vaak een betekenis. Waar we minder vaak bij stil staan, zijn de sieradenmakers en de technieken die deze makers gebruiken. Daar brengt deze tentoonstelling verandering in.


De tentoonstelling is daarmee een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Museum Volkenkunde, het Afrika Museum en het Tropenmuseum; van verfijnd goudwerk uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en zilverwerk uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten tot kralenwerk uit Afrika.


Oud en nieuw
Naast sieraden uit de eigen collectie, die een periode van vele eeuwen omvat, toont de expositie ook hedendaagse sieraden van ontwerpers uit de hele wereld. Hun werk laat een waardering zien van traditionele technieken, motieven en materialen. Soms als bron van inspiratie voor nieuwe toepassingen, soms in combinatie met hedendaagse technieken. Dit levert spannende en indrukwekkende sieraden op, zoals de ringen van Johanna Dahm, die de gietmethode van een Asante meestergoudsmid uit het West-Afrikaanse Ghana leerde.


Een uniek onderdeel van de expositie zijn de vijf sieradenontwerpers die zijn uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. In een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie.

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag en met een eigengemaakt sieraad naar huis. De tentoonstelling 'Sieraden, makers & dragers' is van 13 december tot en met 3 juni 2018 te zien in Museum Volkenkunde aan de Steenstraat 1.