Julian van der Kraats: "Voor een (betaald) baantje moet je echt niet bij de SP zijn, wij zijn idealisten" (Foto: Hans Schuurman).

Doet Leidse SP mee aan de gemeente- raadsverkiezingen?
Laatste update: 6 oktober 2017 om 12:13

LEIDEN - De lokale SP afdelingen Hoorn, Rijswijk en een tiental anderen mogen van het partijbestuur niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

Het bestuur vindt dat deze afdelingen zich onvoldoende hebben laten zien. "Wij hebben niets gehoord dat wij in Leiden niet mee mogen doen, dus doen wij maart 2018 gewoon mee", zegt Julian van der Kraats, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad Leiden. Van die krantenkop, 'Stalinistische SP', wordt hij niet vrolijk en dat de SP haar vertegenwoordigers zou betalen, dat is feiten verdraaien, aldus de fractievoorzitter.

Het rommelt in de SP in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het SP-partijbestuur verlangt van haar lokale vertegenwoordigers dat zij politiek actief zijn in hun straat, hun wijk en stad. In Hoorn en Rijswijk maakt de SP, net als in Leiden, deel uit van het College van B&W. Geen kandidaten kunnen stellen decimeert hun politieke invloed.


Stevige basis
"Ik vind het sneu maar ik kan de beslissing van het partijbestuur begrijpen", zegt Van der Kraats. "En ik zeg dat heus niet omdat interne kritiek binnen de SP verboden is." Volgens de Leidse SP 'er  wil het partijbestuur plaatselijk allereerst een stevige ledenbasis hebben, kaderleden en aanhang die zich vervolgens actief inzetten de raadsfractie te ondersteunen en hen kritisch te volgen. "Breed draagvlak is de eerste vereiste van onze partijbestuur en als dát op orde is pas gemeenteraadsleden. Als je deze volgorde veronachtzaamt, ondergraaf je de partij", aldus Van der Kraats.


Een oordeel over Hoorn of Rijswijk geef hij niet: "maar de reden dat wij in Leiden geen brief van het partijbestuur verwachten, is dat wij hun werkwijze volgen. Onze afdeling rapporteert periodiek aan het partijbestuur." Van der Kraats verwijst naar recente acties: 'Slopen bezopen' in de Zeeliedenbuurt, het behoud van monumentale huizen in De Kooi, het verzet tegen de skeelerbaan (het mocht niet baten) in de Kagerzoom en verzet tegen de sluiting van de (buurt) winkels in de Beatrixtraat: "En onze (vijf) raadsleden nemen vervolgens iedere gelegenheid te baat onze inspanningen uit te dragen in de gemeenteraad", aldus de fractievoorzitter


En die kwalificaties die de SP bijna dagelijks naar haar hoofd geslingerd krijgt zoals 'star, rigide, autoritair zelfs Stalinistisch'? "Leuk is anders", zegt Van der Kraats. "Zelf ben ik meer van overleg en gezamenlijke besluitvorming, maar ik verklaar het zo: de SP is relatief een jonge politieke partij waarvan de leiding in de beginjaren er op gebrand was iedereen bij elkaar te houden en een en de zelfde lijn voor ogen te hebben. Onze nieuwe voorzitter, Ron Meijer, is, hoewel kranten daar anders over schrijven, soepeler dan de vorige voorzitter Jan Marijnessen. Maar een gevestigd beeld van een partij, dat  raak je niet gauw kwijt."


Afdrachtregeling
En nou weer minister Plasterk die wil verbieden dat (SP) volksvertegenwoordigers hun vergoeding van het partijbestuur krijgen omdat zij dan niet vrij zijn in hun politiek handelen. Van der Kraats: "Laat ik eens mijn eigen persoontje als voorbeeld nemen. Ik krijg ongeveer € 1.250,-- per maand aan vergoedingen plus onkosten. Dit volledige bedrag maakt de gemeente nu over op de rekening van ons partijbestuur en die stort € 250,-- op mijn rekening. De minister van Binnenlandse Zaken wil dit verbieden.

In de toekomst ontvang ik het volledige bedrag, de € 1.250,--, van de gemeente en maak ik zelf € 1.000,-- over op de rekening van onze penningmeester. Echt, het sop is de kool niet waard. Ik vind onze afdrachtregeling rechtvaardig in de ogen van vrijwilligers die langs de deuren flyeren, partij administratie voeren etc. etc.. Voor een (betaald) baantje moet je echt niet bij de SP zijn, wij zijn idealisten".