Teylingen-verdediger Raymond Dolieslager verwacht een gezellige derde helft (Foto: Peer Compeer).

Foreholte - Teylingen: "het blijven toch bijzondere duels"
Laatste update: 6 oktober 2017 om 10:21

VOORHOUT/SASSENHEIM - "Ehm, even terugdenken hoor. Ik ga nu mijn zesde seizoen in bij Teylingen. We hebben in de afgelopen vijf jaar  één seizoen niet tegen Foreholte gespeeld.

Dit wordt dus mijn negende derby." Teylingen-aanvoerder Raymond Dolieslager moest even graven in z'n gedachten. Voor Foreholter Patrick Roukema ligt dat totaal anders. De 29-jarige verdedigende middenvelder beleeft zondag zijn vuurdoop. Het wordt zijn eerste derby in Voorhout. Twee verschillende spelers, twee verschillende invalshoeken voor de wedstrijd.

Via Ralph Schiebroek kwam Roukema destijds bij Foreholte terecht. Hij was bewust op zoek naar een dorpsclub. En een club waar hij op termijn in het eerste elftal terecht kon komen. De voetballer zag wel vergelijkingen in Voorhout en zijn geboortegrond Stadskanaal en trok de stoute schoenen aan. "Ik besloot Marcel IJzendoorn te bellen. Dat verliep allemaal prima. Vervolgens heb ik vorig seizoen het hele jaar in 'twee' gespeeld, met onder andere Casper en Rick Brabander, ook Toni Arroyo deed regelmatig mee. Nu spelen we met z'n vieren in één. Dat is mooi."


Het verhaal van Dolieslager is natuurlijk volledig anders. De captain van Teylingen heeft in de afgelopen zes jaar de nodige ervaring(en) opgedaan in Sassenheim. Het frappante is dat zijn eerste wedstrijd in het Teylingen-shirt toevallig een duel was tegen Foreholte. "In Voorhout. En die wonnen we met 1-4. Die vergeet je dan nooit meer. Het blijven toch bijzondere en beladen duels. Er staan elke keer zo'n duizend tot twaalfhonderd man. Hier hoef je geen speler voor te motiveren. Finales, wedstrijden in de nacompetitie of derby's tegen Foreholte."


Het blijft een prestigestrijd. Wie is voor even de beste van de gemeente Teylingen in de Tweede Klasse? De spelers van beide elftallen kennen elkaar bijna allemaal door en door. Hun vriendinnen spelen handbal bij Foreholte, de voetballers komen elkaar tegen bij feestweken en in kroegen. Sommigen hebben zelfs dezelfde werkgevers in de Bollenstreek.


"Onderling maken we wel wat grapjes met elkaar. Dat zag je van het weekend ook wel toch? Tom van der Vlugt begon gelijk na het gelijkspel van zondag tegen DSOV over de derby. Weet je, veel jongens hebben maandag vrij genomen. Dan kunnen ze nog even een drankje doen na de wedstrijd. We zullen ook nog wel een kroegje induiken, de Luigies ofzo."


Zo'n gezellige middag ziet Foreholte-middenvelder Roukema ook wel zitten, hoewel de wedstrijd logischerwijs bij hem iets minder leeft, omdat hij niet uit de buurt komt. "Het gaat meer en meer leven het duel van zondag", merkt de twintiger niettemin op "Het zijn vooral de Voorhoutse jongens bij wie dit duel hoog op de agenda staat. Ik word daar wel een beetje in meegezogen."


Ook op trainingen bemerkt de middenvelder toch een bepaalde scherpte. "Dat is misschien raar om te zeggen in de Tweede Klasse. Maar we willen graag dat de punten in Voorhout blijven. We moeten tijdens de wedstrijd ons hoofd koel houden. Blijven doen wat we hebben afgesproken. Teylingen zal vast het vuurtje willen opstoken. We moeten ons niet laten afleiden en onze eigen wedstrijd spelen. Zo, dat zijn wel een paar clichés hè?", lacht Roukema.