Joël Tillema zorgt voor de 1-0 van Rijnsburgse Boys (Foto: Jan Jungerius).

Rijnsburgse Boys - VVSB is voer voor psychologen
Laatste update: 3 oktober 2017 om 16:47

RIJNSBURG - Rijnsburgse Boys en VVSB vechten of beter gezegd ploeteren op zoek naar geluk. Twee geknakte elftallen naarstig op jacht naar de juiste vorm.

De trainers van de tweededivisionisten pakken elke strohalm krampachtig vast. De vastigheid is er nog niet, dat bewees de ronduit matige streekderby eens te meer. VVSB werd uiteindelijk de meest gelukkige op Sportpark Middelmors: 2-3.

Woorden als apathisch, flegmatiek en mat rolden na afloop van de tongen van de fans, journalisten en analytici. De uiteindelijke eindstand deed anders vermoeden. Maar enkel Teletekst-fans of adepten van de scorebordjournalistiek van Co Adriaanse zouden deze wedstrijd hebben betiteld als spectaculair.


Vanaf minuut één was de streekderby het ultieme voorbeeld van twee zoekende ploegen. Twee elftallen zonder enige vorm. Alsof de dertienhonderd toegestroomde supporters het aanvoelden, bleek ook het publiek zich aan te passen aan het dramatische niveau op het veld. Rijnsburgse Boys - VVSB was mat, van het veld tot op de tribune.


Slechts sportpsychologen zullen gesmuld hebben van de wedstrijd tussen twee 'bollenclubs'. Het gebrek aan zelfvertrouwen liet zich zien in het niet doordrukken van beide elftallen. In het niet diepgaan van de meest creatieve spelers en de passjes die over tien meter geen medespeler vonden.


De wedstrijd in Rijnsburg begon mat. Maar de 1-0 vlak voor rust en de 2-0 zo'n halve minuut na de pauze gaven het thuispubliek even de dopamine in het hoofd die het zo hard nodig had. Even leek Joël Tillema weer de matchwinner van de middag te worden. Maar waar VVSB voor rust zwak voetbalde, deed Rijnsburgse Boys dat vreemd genoeg na de 2-0 voorsprong.


Schier onbegrijpelijk vielen 'de Uien' terug qua niveau, zakte de ploeg in en werden de taken op het middenveld niet meer uitgevoerd. Een team met vertrouwen had VVSB stuk gespeeld. Maar dat Rijnsburg dat stempel nog niet mag dragen, werd in de tweede helft pijnlijk duidelijk.


Naarmate het duel vorderde voelde Rijnsburg-trainer Pieter Mulders de wedstrijd uit z'n vingers glippen. "Het verval kan ik gewoon nog niet verklaren zo vlak na de wedstrijd. Het enige wat me te binnenschiet is dat we in de eerste helft de persoonlijke duels wonnen en dat het na rust niet meer lukte."


"Toen VVSB de 2-1 maakte, zag je bij een aantal spelers het lef niet meer om door te dekken en dat soort zaken. Het was heel teleurstellend. Dan schreeuw je wel langs de kant, maar komt het gewoon niet meer aan."