De Noordwijkse Hockey Club kent een enerverende geschiedenis; van een eerste knollenveld aan de Achterweg naar een moderne accommodatie aan de Nieuwe Zeeweg. Met tal van hoogtepunten, zoals in 2012 de opening van een waterveld in aanwezigheid van heel veel jeugdleden, toenmalig voorzitter Daniëlle Brink en sportwethouder Gerben van Duin (Foto: pr/Barteld de Jong).

Noordwijkse Hockey Club gaat gouden jubileum vieren
Laatste update: 3 oktober 2017 om 15:43

NOORDWIJK - Aanstaande 24 oktober bestaat de Noordwijks Hockey Club precies 50 jaar. De club gaat haar gouden jubileum dit hele seizoen vieren met tal van activiteiten.

We schrijven 1966. Noodgedwongen hockeyen Noordwijkse meisjes en vrouwen bij de hockeyclub Leiden om dat Noordwijk geen hockeyclub heeft. Eén van hen is Geertrui van Beelen, die later de eerste voorzitter zal worden van de hockeyclub Noordwijk. Zij bellen bij de in Noordwijk wonende Reina Schuitema aan, die op dat moment voorzitter is van de nationale vrouwen hockeybond. 'Kan er een goed woordje worden gedaan om in Noordwijk een hockeyclub op te richten'? Dat blijkt te kunnen en de hockeybal begint te rollen.


Er wordt een advertentie gezet in De Zeekant van uitgever Buijze Pers met de oproep om alle mogelijk geïnteresseerde leden bijeen te laten komen in de thuisbasis Seinpost van de vader van Geertrui. Tientallen, waaronder veel jeugdleden, komen op de oproep af. De ballotage om als nieuwe club toegelaten te worden tot het hockeybastion wordt met glans doorlopen. Op 24 oktober 1967 wordt de Noordwijkse Hockey Club officieel opgericht.


Knollenveld
De volgende horde is een accommodatie. Die wordt in samenspraak met de gemeente gevonden aan de Achterweg. Voor elke wedstrijd moeten wel de schapen van het veld worden gejaagd maar ook dat went. Als voorzitter van het Zeebad kan Nic van Beelen voor wat badhokjes zorgen om naast het 'knollenveld' wat meer te bieden te hebben. Stromend water en elektriciteit worden met inzet van de leden zelf geregeld.


De sportprestaties zijn zodanig dat de startpositie van onderbond kan worden ingeruild voor de vierde klasse. Het zijn enerverende jaren die bij menig lid om meer redenen in het geheugen gegrift zijn. Omdat de club bloeide en groeide kon er verhuisd worden naar de Duinwetering waar voetbal en 'hockey met een stokkie' broederlijk naast elkaar opereerden. In het begin was het pendelen omdat er op het complex aan de Duinwetering nog geen clubhuis was. Dus na de wedstrijd werd weer koers gezet naar de Achterweg.


Maar nu voetbal en hockey naaste buren waren geworden ontstond er wel iets buitengewoons. Namelijk de legendarische wedkampen tussen het eerste van de vv en hc  die steevast besloten werden met een enerverende derde helft. Maar ook aan die accommodatie aan de Duinwetering kwam een eind aan. VV Noordwijk wilde uitbreiden en dus moest de NHC samen met de gemeente op zoek naar een nieuwe stek. Die werd gevonden en sinds jaren beschikt de NHC over een prachtige accommodatie aan de Nieuwe Zeeweg. Daar gaat op 24 oktober de viering van het 50-jarig bestaan van start met een knalfeest.


Jubileumactiviteiten
Op dinsdag 24 oktober zijn leden en oud-leden vanaf 19.00 uur van harte welkom in het clubhuis van de NHC aan de Nieuwe Zeeweg voor de viering van het echte verjaardagsfeestje. De huidige voorzitter en de voorzitter van een van de eerste uren zorgen voor een mooie inleiding. Naast nog een aantal geheim gehouden onthullingen gedurende de avond is het vooral feesten geblazen.


Zaterdag 28 oktober is iedere NHC-er van harte welkom in Alexander Beach voor een spetterend feest met muziek, hapjes en drankjes. Op zaterdag 4 november wordt de, voor de NHC traditionele, autorally verreden. Al jaren een succesnummer voor jong en oud en in dit jubileumjaar zal dat zeker niet anders zijn.

Op 25 november is er een hockeyquiz en op 16 december een diner. De viering wordt doorgetrokken naar het voorjaar van 2018 met tal van festiviteiten die met name gericht zijn op de jeugd. Een overvol en aantrekkelijk programma dus waar veel vrijwilligers sinds medio vorig jaar hun schouders onder hebben gezet. De organisatie die verantwoordelijk is voor de jubileumviering bestaat uit Rob van Nes, John Asselbergs, Evert Jan Bonnike, Robbert Geluk, Jasper Verhaag, Gwellyn Daandels, Paul van Kerkum, Laura Roetman, Arthur Pinckaers en Erik Verdoorn.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website (klikken op jubileum).

Meer info: http://www.nhc.nl