Martijn Walter is de doelman van Sneek te snel af en maakte zijn elfde goal van het seizoen (Foto: Johanna Wever).

David Verweij neemt SJC aan de hand tegen SWZ Boso Sneek
Laatste update: 19 april 2017 om 11:51

NOORDWIJK - Normaliter houdt David Verweij wel van een grapje tijdens de voorbereiding op een wedstrijd. Een dolletje met z'n medespelers en een beetje luchtig toewerken naar negentig minuten voetbal.

Tegen SWZ Boso Sneek betrapte de verdediger zichzelf op een ander gevoel. Een gevoel van verantwoordelijkheid. Vanwege de schorsing van Mike Verhoek kreeg Verweij maandag de aanvoerdersband om. En alsof het hem vleugels gaf, nam hij z'n ploeg aan de hand bij de 4-2 overwinning op de Friese formatie.

De verdediger leek in z'n element. Sinds zijn komst, twee jaar geleden naar SJC, voelt de Noordwijker zich thuis op De Lageweg. Opgevangen door een vriendengroep en geïntegreerd alsof hij er al jaren speelt. Sterker nog, de 25-jarige voetballer is bijna een boegbeeld geworden bij de zwartwitten. De verdediger heeft een open karakter en staat met plezier pers of supporters te woord. Blijkbaar valt het ook goed in de groep. De selectie besloot unaniem dat Verweij zijn kompaan in de verdediging moest vervangen als captain van de hoofdklasser.

"Als aanvoerder ben ik toch even wat serieuzer bezig", geeft de goedlachse voetballer toe. "Even die gasten oppeppen. Je krijgt toch een soort vaderrolidee. Als aanvoerder legt het een extra druk op je. Mike is onze eerste aanvoerder en de leider binnen het team. Als hij iets zegt dan doet iedereen dat. Daar kan je ook veel van leren."


De verantwoordelijkheid deed Verweij goed. De verdediger baarde vorig jaar opzien door in zijn debuutjaar gelijk clubtopscorer te worden. De invloed die hij vorig jaar had in de Eerste Klasse, zeker met zijn doelpuntenproductie in het achterhoofd, is in de Hoofdklasse iets minder zichtbaar voor de buitenwereld. Zijn uitverkiezing als captain doet verklappen dat die status binnen de selectie niet is veranderd.


Maar met de band om zijn arm, nam Verweij de spelersgroep bij de hand. Als een ware captain stond de nummer drie van de selectie achter de bal toen SJC vlak voor rust een penalty mocht nemen bij een 1-1 tussenstand. De verdediger schoot hem binnen en bleek ook na rust belangrijk voor zijn groep.

Na vijf minuten in het tweede bedrijf zette hij via een rake kopbal zijn ploeg op een ontspannen 3-1 voorsprong. De bezoekers uit Friesland misten afgelopen zaterdag de periodetitel door zelf onderuit te gaan tegen Hollandia en zagen de concurrent om de tweede periode, Woezik, uit winnen bij SJC. Alsof de Friezen zichzelf wilden bewijzen voor de enkeling die de overtocht naar het westen had gemaakt, ging de ploeg fris van start.


De Noordwijkers, die de wedstrijd van zaterdag nog vers in het achterhoofd hadden, weigerden zich neer te leggen bij een nieuwe nederlaag. Via Sten Goosen, twee keer Verweij en een weer excellerende Martijn Walter repareerden de Noordwijkers de 0-1 achterstand vlotjes. De late tegengoal van Jorn Wester was slechts eentje voor de statistieken.


SJC staat nu derde, met nog vier duels te gaan. Een positie die, wanneer ADO '20 of Woezik kampioen wordt, recht geeft op nacompetitie.